Botezul ortodox reprezintă primul și cel mai important dintre cele șapte Taine ale Bisericii Ortodoxe. Este considerat o naștere duhovnicească și o intrare în comunitatea creștină prin transformarea și purificarea persoanei care primește acest sacrament.
În timpul Botezului, persoana care urmează să fie botezată este scufundată în apă de trei ori, în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, în semnul purificării și renașterii. În acest proces, păcatele sunt iertate și persoana este transformată într-un copil al lui Dumnezeu și membru al Bisericii.
Botezul este deschis tuturor celor care doresc să devină membri ai Bisericii Ortodoxe, indiferent de vârstă sau de trecutul lor spiritual. În cazul copiilor, botezul se face de obicei la o vârstă fragedă, cu consimțământul părinților sau al tutorelui legal.
În tradiția ortodoxă, Botezul este considerat un act de renaștere și transformare spirituală. Prin acesta, persoana primește iertarea păcatelor, intră în comunitatea Bisericii și primește darurile Duhului Sfânt, care îi vor ajuta să ducă o viață creștină și să crească în relația cu Dumnezeu.
În general, Botezul ortodox se face prin scufundarea completă a persoanei în apă, în semnul morții și învierii lui Hristos. De obicei, botezul are loc într-o biserică, dar poate fi efectuat și în afara bisericii, în cazul în care nu există o biserică disponibilă.
Înainte de botez, persoana care urmează să fie botezată trebuie să primească cateheză, adică instrucțiuni și învățături cu privire la credința creștină și la semnificația Botezului. De asemenea, persoana sau părinții (în cazul copiilor) trebuie să facă o serie de declarații și angajamente cu privire la credință și la trăirea creștină.
În concluzie, Botezul ortodox este un sacrament deosebit de important în tradiția creștină ortodoxă, prin care persoana primește iertarea păcatelor, este renașcută spiritual și devine membru al comunității Bisericii.